بهترین گفتار درمانی در کرج:آنفلوآنزا
آنفلوآنزا یا گریپ بیماری واگیردار است که توسط نوعی ویروس آرانای از خانواده اورتومیکسویریدا (Orthomyxoviridae) ایجاد میشود.[۱] این نوع ویروسها در پرندگان و پستانداران اثر میگذارند.[۲] این بیماری باعث عفونت حاد دستگاه تنفسی میشود که با سردرد ناگهانی، درد ماهیچه، تب و ضعف و بیحالی شدید نمایان میشود. این بیماری در موارد حاد به خصوص در خردسالان ممکن است باعث سینهپهلو شود. سه گونه ویروس آنفلوآنزا به نامهای آ (a)، ب (b)، ث (c) وجود دارد.[۳] در حالت معمولی دورهٔ بیماری ۳ تا ۴ روز است.
محتویات
۱ تاریخچه بیماری
۲ افرادی که در معرض آنفلوآنزا هستند
۳ علائم بیماری
۴ علل بیماری
۵ عوارض بیماری
۶ پیشگیری و درمان
۷ سطح ضد میکروبی آلیاژهای مس
۸ موارد خطرناک
۹ جستارهای وابسته
۱۰ پانویس
۱۱ منابع
تاریخچه بیماری
در قرن بیستم ویروس آنفلوآنزای اسپانیایی در سال ۱۹۱۸ شیوع پیدا کرد و عامل مرگ بیش از ۴۰ درصد از سربازان آمریکایی در این جنگ بود. همچنین آنفلوآنزای آسیایی در سال ۱۹۵۸، و آنفلوآنزای هنگ کنگی در سال ۱۹۶۸ نیز در کنار آن در مجموع بیش از یک میلیون مرگ را سبب شدهاند.[۴] تا امروز آمار مرگ و میر یک سیر نزولی را طی کردهاست. به این صورت که در آغاز فعالیت این ویروس مرگهای دسته جمعی حتی ۴۰ میلیون نفر در یکسال گزارش شدهاست اما به مرور کاهش یافت. امروزه گونههای جدیدتر این ویروس مانند آنفلوآنزای پرندگان یا آنفلوآنزای خوکی نیز ظهور کردهاند.
افرادی که در معرض آنفلوآنزا هستند
بیماریهایی چون قلبی، ریوی، کلیوی، دیابت، آسم، بارداری و کهنسالی امکان مبتلا شدن افراد به آنفلوآنزا را افزایش میدهند. همچنین کودکان به علت سیستم دفاعی ضعیف بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند. چون این بیماری واگیر دار است در مکانهای عمومی امکان انتقال این بیماری زیاد میباشد.
علائم بیماری
علائم بیماری میتواند خفیف یا شدید باشد. .[۵] تب و لرز، سردرد، دردهای عضلانی از جمله کمردرد، خستگی، سرفه (که ممکن است با خلط همراه باشد)، گلودرد، ایجاد زخم هایی داخل دهان-بینی-روی سطح پوست،خشونت صدا، استفراغ. گلودرد خارش بدن کوفتگی از علایم شایع بیماری هستند.[۶] این علائم معمولاً دو روز پس از مواجهه با ویروس بروز میکنند و معمولاً کمتر از یک هفته باقی میمانند. با این حال سرفه کردن ممکن است بیش از دو هفته مشاهده شود.[۶] آنفلوآنزا در تمام سنین به غیر از دوران شیرخوارگی دیده میشود. حالت تهوع و استفراغ ممکن است در کودکان مشاهده شود اما در بزرگسالان متداول نیستند. شیوع ناگهانی انواع مختلف آنفلوآنزا تقریباً هر زمستان رخ میدهد و شدت آنها متفاوت است. همچنین کسانی که قبلاً دچار این بیماری نشدهاند امکان بروز این بیماری دربدن آنان بیشتراست.
علل بیماری
ویروسهای عامل آنفلوآنزا از سرده اورتومیکسو ویروسها هستند. آنفلوآنزای شامل ویروس آنفلوآنزای A، آنفلوآنزای B و آنفلوآنزای C.[۳] این ویروسها معمولاً از طریق هوا یا عطسه گسترش مییابند[۶] و باور بر این است که این روش در فواصل نسبتاً کوتاه رخ میدهد.[۷] همچنین توسط تماس با سطوح آلوده به ویروس و سپس تماس دست با چشم یا دهان نیز ممکن است منتقل شود.[۵][۷] همچنین فرد پیش یا در طی مدت زمانی که بیمار است میتواند سبب آلوده شدن دیگران شود.[۵]
عوارض بیماری
هرچند دورهٔ معمولی بیماری ۳ تا ۴ روز است اما چون در جریان آنفلوآنزا میکروبهای دیگری به بدن حمله میکنند از اینرو سبب پیدایش عفونتهای ثانوی به خصوص در دستگاه تنفس هم میگردند و این بدان معنا است که آنفلوآنزا مقاومت بدن را کم کرده و آن را برای دچار شدن به بیماریهای دیگر آماده میسازد. به کار بردن ماسک، گندزدایی هوای اتاق بیماران و جدا کردن سریع مبتلایان از افراد سالم تا حدی مانع شیوع آنفلوآنزا میشود.
اگر سریع تر این بیماری در بدن درمان نشود، سریع دستگاه ی تنفسی شش ،کبد را از کار می اندازد.
پیشگیری و درمان
شستن مکرر دستان سبب کاهش خطر عفونت میشود زیرا ویروس توسط صابون غیرفعال میشود.[۸] استفاده از ماسک پزشک نیز مفید است. .[۸] بجز رعایت اصول بهداشتی یکی از مهمترین توصیههای پزشکان در مورد پیشگیری از ابتلا به این ویروس تزریق واکسن است. بسیاری از واکسنها تأثیر دورهای دارند زیرا این ویروس به سرعت تکامل مییابد. اما بتازگی دو گروه از پژوهشگران آمریکایی در تحقیقاتی جداگانه موفق شدهاند واکسنی را بسازند که به بخشی از ویروس آنفلوآنزا که در تمام گونهها یکسان است، حمله میکند.
ویروس آنفلوآنزا را میتوان مثل یک آب نبات چوبی در نظر گرفت که یک سر و یک پایه دارد که در سر ویروس پروتئینی به نام هِم آگلوتینین قرار دارد. محققان اینبار برخلاف گذشته به جای سر، به پایه مولکول حمله کردهاند، جایی که در تمام گونههای ویروس آنفلوآنزا ثابت است و بسیار کمتر هم دچار جهش میشود. نتایج تحقیق این دو گروه پژوهشی که منتشر شده نشان از موفقیت این واکسن جدید دارد.[۹]
داروهای ضدویروس مانند مهارکنندههای نورآمیدیناز مثل oseltamivir برای درمان آنفلوآنزا بکار رفتهاند.[۶] اما به نظر میرسد که مزایای آنها برای سلامتی بیشتر از خطرات استفاده از آنها نمیباشد. .[۱۰] هیچ مزایایی برای این داروها در افراد مبتلا به سایر مشکلات سلامتی مشاهده نشده است. .[۱۰][۱۱]
سطح ضد میکروبی آلیاژهای مس
با آزمایشهای بسیار، نشان داده شدهاست که سطح مس و آلیاژهای آن، باکتری کلبسیلا پنومونیه را در کمتر از ۲ ساعت از زمان آلودگی، نابود میکند. این نتایج، نویدبخش غلبه بر عفونتهای بیمارستانی است. استفاده از مس در قسمتهای فلزی تخت و میز بیمار، شیرآلات و دستگیره درها، سینی، سینک و غیرو، به ویژه در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها، سبب کاهش انتقال ویروس و باکتری به دیگر افراد خواهد شد.[۱۲].
موارد خطرناک
اگر یکی از موارد زیر به هنگام درمان رخ دهند: –
افزایش تب یا سرفه
وجود خون در خلط
گوش درد
تنگی نفس یا درد قفسه سینه
ترشحات غلیظ از بینی، سینوسها یا گوشها
درد سینوس
درد یا سفتی گردن.